Powered by Smartsupp

NOC REKORDŮ: Můj vítězný B-běh

Ve čtvrtek 20. června se na atletickém ovále na Pražské Děkance konal jedinečný běžecký závod na 5000 metrů – NOC REKORDŮ. Tento závod byl první svého druhu u nás a přinesl nejen skvělou atmosféru, ale i nezapomenutelné zážitky pro běžce i diváky.

Běžel jsem v B běhu, jelikož čas potřebný na start v A běhu byl 15 minut 15 vteřin, který v posledních letech zaběhnutý bohužel nemám (*5000m – 14:59,92 je můj osobní rekord z roku 2020). Za poslední 2 roky zpět jsem nejlépe běžel na lize pětku za 15:30. Byl jsem vlastně i rád že jsem v B běhu, jelikož jsem si pak mohl užít hlavní závod jako fanoušek.

Program byl nabitý a začínal od 16 hodin dětskými závody. V 17 hodin odstartoval první běh na 5000m pro volně příchozí, ten si mohl zaběhnout kdokoliv chtěl a ani se neřešilo jaké obutí závodníci mají. Ostatní závodníci už museli mít tretry a nebo boty které splňuji výšku podrážky dle pravidel světové atletiky IAAF.

Já na svůj běh obul tretry. Sice jsem v nich dlouho neběžel, ale na dráhu to byla jasná volba. B běh startoval v 19:55. Na start se postavila i legenda a skvělý maratonec Petr Pechek. Můj cíl v tomto závodě bylo zaběhnout výkon okolo 15:30.

Průběh závodu byl od startu celkem svižný. První okruh jsme zvládli za 70 vteřin, v druhém kole se tempo zklidnilo a drželi jsme stabilně kolo za 74 vteřin. V úvodní části závodu jsme se střídali s Petrem Pechkem. Třetí kilometr jsme probíhali za 9:17 a od té doby jsem už jen za Petrem vlál, snažil jsem se ho co nejdéle udržet. Bylo to těžké, měl jsem slušnou krizi, neměl sílu jít do čela a tak jsem ho držel zuby nehty.

Přecejen dlouho jsem takovou rychlost neběhal a tak tempo okolo 3:05/km mi bylo velmi nepříjemné. Nicméně je důležité se nekomfortním rychlostem vystavovat.

Na poslední šestistovce jsem se zázračně vzchopil a rozhodl se zkusit dlouhý finiš. Nechtěl jsem to nechávat na posledních 200 metrů a tak jsem se rozhodl jít do čela dříve. Posledních 400 metrů jsem toho měl už dost, protože jsem celkem tuhnul. Nohy těžké, technika běhu mizerná, ale dotlačil jsem to. Moc mě potěšilo poslední kolo za 68 vteřin a v cíli na prvním místě.

Svůj rozběh jsem vyhrál s časem 15:32,53. Tento výkon mě v celkovém hodnocení (včetně A běhu) zařadil na 13. místo celkově. Moc děkuji Petrovi za pomoc, bez něj bych to rozhodně nezvládl. Závod byl skvělý a jak jsem psal výše, první svého druhu u nás, což přidalo na jeho výjimečnosti.

Atmosféra kolem dráhy byla fantastická. Diváci fandili s obrovským nadšením a jejich podpora byla slyšet po celé trati. Ohně a skvělá kapela vytvořili parádní kulisu, která přidala na magičnosti celého večera.

Po deváté hodině večer jsem si užil i sledování A běhu jako fanoušek. Vítězem hlavního závodu byl Honza Friš, který běžel nový osobní rekord 14 minut 6 vteřin to je 2:49/km !!! 5000m ženy vyhrála Barbora Lampová časem 16:54.

Závod vrcholil druhým hlavním programem a to Mílí žen, kde vyhrála suverénně Diana Mezuliáníková časem 4:36. To je mimochodem rychlost 20,8 km/hod.

Už se moc těším na další ročník závodu. Věřím, že se stane tradiční událostí, na kterou se budou těšit běžci i fanoušci každý rok. Díky pořadatelům za skvělou akci.

Výsledky ze závodu

Web akce Noc Rekordů

Běh mi ukázal cestu. Stal se mojí vášní a životním style. Díky běhu jsem mohl trénovat a žít s nejlepšími běžci z Keni a Etiopie. Zkušenosti, které jsem za 12 let výkonnostního běhání získal, mohu předávat všem běžcům. Jelikož stejně jako vy i já záčínal. Objevte se mnou krásu běhu, běhat může opravdu každý. Můj příběh si přečtěte zde >>

Online běžecký kurz

Začínáme 8. dubna 2024

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.